H έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα

Tί είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί

Η «κούπα του Πυθαγόρα» ή αλλιώς «δίκαιη κούπα» που κατασκεύασε ο Σάμιος φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής είχε ως στόχο την υπόδειξη και την τήρηση του μέτρου, «μέτρον άριστον».

Η «δίκαιη κούπα», η οποία χρονολογείται περίπου από τον 6ο αιώνα π.Χ., είναι ένα αριστούργημα της υδραυλικής τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και ένα μέσο διδαχής. Πέρα από τον περιορισμό της κατανάλωσης κρασιού μέσα από ένα «έξυπνο ποτήρι», ο Πυθαγόρας ήθελε να διδάξει στους μαθητές του την εγκράτεια και την τήρηση του μέτρου.

Οταν ξεπερνιέται το μέτρο πρόκειται για «ύβρις», η οποία έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία, «τίσις». Ολοι οι άνθρωποι οφείλουν να απολαμβάνουν με μέτρο όσα τους παρέχονται δίχως να επιζητούν εναγωνίως περισσότερα.

Πώς λειτουργεί: Στο εσωτερικό της υπάρχει χαραγμένη μία γραμμή, η οποία οριοθετεί την ποσότητα του κρασιού. Αν ο χρήστης δεν υπερβεί τη γραμμή, τότε μπορεί να απολαύσει το «ποτό» του. Ωστόσο, αρκεί μία παραπάνω σταγόνα για να ξεπεράσει τα όρια της γραμμής και τότε η κούπα να αδειάσει, χύνοντας όλο το κρασί από τη βάση της.

Ο μηχανισμός της: Στο κέντρο της κούπας υπάρχει μία στήλη που είναι τοποθετημένη πάνω από έναν σωλήνα που οδηγεί στο κάτω μέρος της. Οσο γεμίζει η κούπα, παράλληλα η στάθμη του κρασιού ανεβαίνει και στο εσωτερικό της κεντρικής στήλης.

Από τη στιγμή που το υγρό δεν ξεπερνά την οριοθετημένη γραμμή δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Μόλις, όμως το υγρό υπερβεί τη γραμμή, τότε τα μόριά του παρασύρουν το ένα το άλλο, έχοντας ως αποτέλεσμα το άδειασμα της κούπας. Η κατασκευή του Πυθαγόρα ακολουθεί το νόμο που ανέπτυξε ο Pascal αιώνες αργότερα για τα συγκοινωνούντα δοχεία.

tilestwra.com | Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί

tilestwra.com | Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί

tilestwra.com | Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί

tilestwra.com | Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί

tilestwra.com | Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί

tilestwra.com | Tι είναι η έξυπνη κούπα του φιλοσόφου Πυθαγόρα και πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί - See more at: http://newsone.gr/paraxena/335198-ti-einai-e-exypne-koypa-toy-philosophoy-pythagora-kai-pos-prepei-na-pinoyme-to-krasi#sthash.CJl7PcRL.dpuf

Περί παιδείας και άλλης λογικής

Μερικές μέρες πριν μου δόθηκε η ευκαιρία και τιμή να συμμετάσχω σε μία συζήτηση παρουσίαση στην Στοά του Βιβλίου πλάι στην καθηγήτρια Σοφία Μουρούτη, στο καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά και τον πρόεδρο της Λέσχης Επιχειρηματικότητας Στέλιο Σταυρίδη για το μοναδικό βιβλίο του Sir Ken Robinson ΑΛΛΗ ΛΟΓΙΚΗ, το οποίο με ένα πρωτόγνωρο για εμένα τρόπο αποτελεί οδηγό για το πως μία άλλη λογική στην παιδεία αλλά και στο επιχειρείν μπορεί να απογειώσει την δημιουργικότητα και την καινοτομία σε κάθε πεδίο της ζωής μας.

Ο συγγραφέας μέσα από ένα ιδιαίτερα ευσύνοπτο τρόπο αφού δείχνει πως για χάρη των οικονομιών οδηγήσαμε ολόκληρες γενιές να περιθωριοποιήσουν ταλέντα, ικανότητες και δημιουργικότητα αναφέρετε σε παραδείγματα μοντέλων εκπαίδευσης, σχολειών και επιχειρήσεων όπου το τρίπτυχο Φαντασία-Δημιουργικότητα-Καινοτομία αποτελεί θεμέλιο λίθο προσωπικής ανάπτυξης και ευδαιμονίας. Ίσως η πιο χαρακτηριστική του αναφορά είναι στο Μπλε Σχολείο της Νέας Υόρκης όπου σύμφωνα με τον Chris Wink εκεί που το παραδοσιακό σχολείο αποτελεί σιταποθήκη-γνώσεων που γεμίζει φορτηγά-παιδιά, το Μπλε Σχολείο είναι μία πλατφόρμα εκτόξευσης, τα παιδιά πύραυλοι και οι δάσκαλοι … απλά παλεύουν να βρουν το φυτίλι. Αναφορές σε θέματα όπως η ειλικρινή αυτοκριτική, η πολυσυλλεκτική γόνιμη συνεργασία, η δυνατότητα να αναγνωρίζεις μία καλύτερη πρόταση από τη δική σου και να την στηρίζεις και πάνω από όλα, η έλλειψη φόβου απέναντι στο λάθος ή την αποτυχία σε συνάρτηση με την αποφασιστικότητα να ξανασηκωθείς στα πόδια σου αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που έκαναν τη συζήτηση αλλά και το βιβλίο απόλυτα σχετικό με την ευρύτερη κατάσταση που συγκλονίζει τη χώρα μας.

Την επόμενη ημέρα βρέθηκα σε μία άλλη – διαφορετική συζήτηση με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προσκεκλημένος μίας εξαιρετικής «δασκάλας» της καθηγήτριας Ειρήνη Ρηγοπούλου. Ο Σωκράτης έλεγε ότι «η εκπαίδευση είναι το προσάναμμα μίας φλόγας και όχι το γέμισμα ενός αγγείου» και εγώ είδα με μεγάλη μου έκπληξη και ανακούφιση σαράντα νέα παιδιά έτοιμα να κατακάψουν με το πνεύμα τους και το δυναμισμό τους την κρίση και όλα όσα μας οδήγησαν τα τελευταία 35 χρόνια με νομοτελειακό τρόπο σε αυτή.

Είναι αλήθεια ότι στην αρχή όλα τα παιδιά αγωνιούσαν να μάθουν πως θα προσληφθούν, πώς να γράψουν το βιογραφικό, αν χρειάζεται προϋπηρεσία, τι να κάνουν για να μην απολυθούν. Πίσω όμως από το άγχος τους για απασχόληση έβλεπες ξεκάθαρες θέσεις, δυνατά πρόσωπα, αγωνία όχι για να βρουν δουλειά αλλά για τους δοθεί η ευκαιρία να πολεμήσουν κι αυτοί, να προσπαθήσουν, να δημιουργήσουν, να χτίσουν. Η Ευρυδίκη αναρωτήθηκε «θα μας δοθεί ευκαιρία» και τότε ξεπρόβαλλε για άλλη μια φορά μπροστά μου η εικόνα των λεγεώνων από τηλεοπτικούς σοφούς, ειδήμονες, εθνοπατέρες, εργατοπατέρες, φοιτητοπατέρες , αναλυτές και κάθε λογής ειδικών που στο όνομα όλων μας – και προφανώς της Ευρυδίκης – προσπαθούν να μας σώσουν, καλύπτοντας την ίδια στιγμή τη διαχρονική τους ανικανότητα, τις περιοριστικές αντιλήψεις τους και όλως τυχαίως και ορισμένα από τα μύρια προνόμια τους. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία στην αγαπητή Ευρυδίκη … η κάθε ευκαιρία πρέπει να διεκδικηθεί μέσα από τα ταλέντα, τις ικανότητες, το δυναμισμό και το πνεύμα συνεργασίας του καθενός. Υπάρχουν πολλοί που με μία ΑΛΛΗ ΛΟΓΙΚΗ θα σταθούν πλάι σας και μαζί θα ξανασηκωθούμε στα πόδια μας. Όλους τους άλλους – που πλέον τους ξέρουμε – οφείλετε και οφείλουμε να τους προσπεράσουμε.

Προχωράμε … θα είναι δύσκολο αλλά γίνεται.

Αλέξανδρος Κωστόπουλος, σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας και εμπνευστής του Repo(we)rGreece

epityxontes

Κτίριο 1

  • Ηρ. Πολυτεχνείου 33
    (πλατεία) Νέα Πεντέλη
  • 2108048919

Κτίριο 2

  • Ολύμπου 1
    Λεωφ. Πεντέλης
    ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
  • 2108035537

Δικτύωση

Συνεργασία

Αποστολή Βιογραφικού στο email μαςΑποστολή
βιογραφικού

info@dinamiko.gr